Vandkølings radiator

Valg af radiator

Sidst opdateret den

En evig diskusion når man taler vandkøling er hvor kraftig en radiator man bør have. Nogle folk mener at et CPU system bestemt ikke kan køles af andet end en 3×120 mm radiator, mens andre syntes at en 80 mm radiator er rigeligt. Når alt kommer til alt, så er der ikke noget gyldent svar, da ens valg bør træffes alt efter hvilke krav man har.

I denne købsguide vil vi fortælle lidt om hvilke radiatorer der passer bedst med hvilke blæsere, samt hvilken radiator du bør bruge til lige præcis dit system.

FPI

Før vi går i gang med at snakke omkring de forskellige radiatorer vil vi dog fortælle lidt om FPI og hvad dette er. FPI står for Finnes Per Inch, og er en betegnelse for hvor tæt køleripperne sidder på radiatoren. Jo højere FPI, jo flere ripper per tomme.

På illustrationen herover kan man til venstre se hvordan en radiator med et lavt FPI typisk vil se ud, mens den til højre er med et højt FPI.

Hvad er forskellen?

Forskellen på en radiator med højt FPI og en med lavt FPI er at den med højt FPI kan afgive mere varme. Dog har dette også sine ulemper, da sådanne radiatorer ofte kræver meget højt statisk tryk for at få luften skubbet igennem sig, da ripperne sidder så tæt som de gør. Man kan i store træk adskille dem således:

  • Radiatorer med højt FPI bør bruges til blæsere med høj RPM (over 1300 RPM)
  • Radiatorer med lavt FPI bør bruges til blæsere med lav RPM (under 1300 RPM)

Dette er fordi at bruger man en radiator med et højt FPI sammen med blæsere med lav RPM, så kan man faktisk risikere at radiatoren forhindre blæserne i at fungere ordentligt, og radiatorens evne til at føre varme væk fra vandet bliver mindre, da blæserne ganske enkelt ikke er kraftige nok til at udnytte radiatoren.

Hvor stor en radiator skal jeg have?

Størrelsen af den radiator man har behov for bliver indvirket af to ting.

  • Hvad er dine behov til støjniveau?
  • Hvor meget varme afgiver dit system?

Går du med drømmen om at få et næsten lydløst system, så skal du forberede dig på at købe en stor radiator. Jo større radiatoren er, jo mere areal har den til at afgive varme, og jo mindre luft behøver hver blæser at sende igennem den. Derfor kan man med store radiatorer ofte nøjes med at have sine blæsere til at køre ved 800 RPM hvilket, hvis man vælger de rette blæsere, er stort set lydløst. Vil man have et stille system, så skal man samtidigt købe radiatorer med et så lavt FPI som muligt. 8 er her et godt tal.

En tynd 240 mm radiator vil som regel slå til, til et CPU system, mens man til et system med CPU og GPU kan overveje en tyk 240 mm, eller en tynd eller tyk 360 mm radiator.

Har man ikke noget imod 1500+ RPM blæsere, så kan man nøjes med en tyk 120 mm radiator med højt FPI til CPU systemet, eller en tyk 240 eller tynd/tyk 360 mm radiator med højt FPI til CPU+GPU systemet. En tyk 360 mm radiator med højt FPI og tilsvarende blæsere vil ydermere nemt kunne køle et crossfire / sli system.

Købsforslag:

Herunder kan du se nogle konfigurationer som vi har sammensat for bedst ydelse.

Den støjsvage til CPU´en – XSPC RS240 (8 FPI) + Noctua NF P12 1300 (1300 RPM)

Den højtydende til CPU´en – HW-Labs Black Ice GTS 240 (30FPI) + Scythe Gentle Typhoon (1850 RPM)

Den bedste allround til CPU’en – Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper 240mm (~10FPI) + Scythe Gentle Typhoon (1850 RPM)

Skal man have flere komponenter i systemet kan man som før beskrevet bruge en enten tykkere, eller større radiator.

Valg af radiator, 4.0 out of 5 based on 5 ratings
Fik du den hjælp du havde brug for?
VN:F [1.9.20_1166]
5 stemmer afgivet
Sidst opdateret den

Kommentarer og forslag