tumb-valg-af-fitting

Valg af fittings

Sidst opdateret den

En af de ting der nemt kan forvirre nye vandkølere er valget af fittings. Ikke nok med at der er et væld af forskellige slangestørrelser, så findes der også en masse forskellige måder at montere dem på. Vi vil i denne artikkel præsentere de tre mest brugte af disse, og fortælle lidt om ulemperne, samt fordelene ved hver enkelt.

De tre slags vi vil fortælle om, er dem som kan ses på billedet herover. Fra højre til venstre ser vi – Push-on, Push-in og studser. Studser samt Push in er nok det der har været på vandkølingsmarkedet længst tid, siden da man ved vandkølingens spæde begyndelse bare tog hvad der allerede var på markedet. Og da studser og push in blev meget brugt i industrien, så var det den nemme løsning. Gennem årene har push on så vundet mere og mere frem, grundet den meget sikre og nemme montering. I de tre følgende afsnit vil vi gå i dybden med hver enkelt type.

Push-on

Vi starter ud med den nyeste spiller på markedet, som dog allerede har været fremme i mange år nu. Fitting´en vi her kigger på kommer fra bitspower som nok er den producent der har mest succes med deres fittings. Dog koster kvalitet, og vil man have et system udelukkende af bitspower fittings, så kommer man nemt af med en stor sum penge.

Push On fitting

Skruer man “hætten” af Push-on fitting´en, så kan man se hvordan monteringen skal foregå. Uden hætte på kan man godt forveksle en push on fitting med en ganske almindelig studs, lige ud over de ekstra gevind. Selve “studsen” inde i fitting’en behøver ikke være særligt lang, da hætten klemmer ind på slangen, og derved holder den fast.

Push On fitting

Når man montere denne type fittings skal man huske at hætten skal sidde på slangen før man kører denne på fitting´en. Når så hætten sidder på slangen, så skubber man slangen nedover push-on fitting´en, så denne er helt i bund.

Push On fitting

Derefter er det ellers bare at skrue hætten i bund. Man skal aldrig bruge væktøj til at spænde hætten med, men blot skrue den så langt ned man kan med fingrene. Begynder man med værktøj, så risikerer man at ødelægge både fitting, samt blokken den sidder på.

Push-on fitting’en er nok den fitting der er klart rarest at arbejde med, da den med 99.9% sikkerhed ikke leaker ( <— link til ordbog med forklaring af de mest brugte “slang” ord inden for vandkøling). Dog har den den store ulempe at det er klart den dyreste fitting at arbejde med. Mange vil dog også mene at denne type fitting er den pæneste, men det er op til den enkelte bruger.

Push On fittings

Bitspower er langt fra den eneste producent af disse fittings, og på billedet herover kan man se EK´s alternativ.

Fordele

 • Nem at arbejde med
 • Sikker
 • Simpelt og lækkert af udseende

Ulemper

 • Prisen

Push-in

Push-in har eksisteret siden vandkølingens spæde begyndelse, og bliver ofte brugt i pneumatiske systemer i industrien. Dette er grundet dens dejlige egenskab med at jo mere tryk der kommer i systemet, jo bedre griber den fast om slangen.

Push In fitting

Som man kan se på billedet herover, så kan man ikke gøre så meget andet end at putte slangen ind i fitting´en. Dette er dog også meningen, da der inden i fitting´en sidder en o-ring, samt små “kløer” der griber fat på slangen når den skubbes med.

Push In fitting

Til montering er der ikke så meget at sige. Man skal dog have i mente at rigtigt bløde slanger ikke klarer sig så godt i Push-in fittings, så derfor bør man vælge en af disse typer. Man skal også være opmærksom på at slangen er skubbet helt i bund, da det første “hak” man mærker når man skubber den i, vil være de små “kløer”. Eventuelt kan man prøve at skubbe et stykke slange i, før man montere fitting´en på en blok, da man så fra bagenden kan se om man har skubbet den helt i.

Fordele

 • Nem at arbejde med
 • Billig

Ulemper

 • Fås ikke til store slanger
 • Virker bedst med relativt hårde slanger
 • Har ikke verdens mest attraktive udseende

Studser

Studser er uden tvivl den simpelste metode til at fastgøre slanger i dit system, og hvis gjort rigtigt, kan dette være en ligeså fed løsning som Push-on fittings.

Vandkølings studs

Som det kan ses af billedet herover, så fungere studsen ganske enkelt ved at man sætter slangen ned over den. Yderst på studsen er så et lille modhak, som gør at slange ikke glider af igen. Alt efter hvilken type studs man køber, så er designet på dette anderledes. Nogle har en, andre har tre eller flere.

Vandkølings studs

Studserne vil altid være lavet så de er lidt større end slangen de er sat til at passe til. Dette er gjort for at sørge for at slangen kan holde sig selv på plads. Dog anbefales det ikke at købe 10 mm slange, og 10 mm studser og så køre dette uden strips eller klamper (se senere). Vil man køre med studser uden at bruge andre ting, bør man overveje at købe f.eks en blød 10 mm slange, og så nogle 13 mm studser. På den måde får man en rigtig tæt forsejling, som næppe slipper. For at gøre monteringen nemmere kan man dyppe enden af slangen i en kop kogende vand, som vil gøre den ekstra blød at arbejde med. Et godt eksempel på dette kan ses her.

Vandkølings studs med strips

Den enkleste og billigste måde at gøre slangen helt fast på, er ved at smide en strips omkring. Dette er hurtigt og billigt, men enden af stripsen vil altid se lidt kluntet ud. Man skal også huske på, at strips ofte ikke kan genbruges. Dog er de så billige at dette ikke kan ses som et problem.

Vandkølings studs med slangeclips

En anden løsning man kan bruge, er at købe spændebånd til slangerne. Med disse er du 100% sikker på at der ikke slipper vand igennem! Dog kan de være rigtigt svære at få af igen, samt låsen på dem er rigtig stor.

Fordele

 • Billig
 • Kan gøres sikker hvis man montere spændebånd eller strips

Ulemper

 • Udseende

 

Det var hvad vi havde at sige om fittings. Har du flere spørgsmål, så skriv endeligt i vores forum, eller vedlæg en kommentar til denne artikkel.

Valg af fittings, 4.3 out of 5 based on 9 ratings
Fik du den hjælp du havde brug for?
VN:F [1.9.20_1166]
9 stemmer afgivet
Sidst opdateret den

Kommentarer og forslag