Hvorfor vandkøle din computer?

Hvorfor vandkøle din computer?

Sidst opdateret den

Hvis du er ny indenfor vandkøling af computere, så har du sikkert undret dig over hvad vand nu skal i en computer. Vand og elektronik er jo umiddelbart ikke den mest hensigtsmæssige kombination, men der er mange gode og indlysende grunde til at vælge vandkøling!

Først vil jeg lige forklare hvordan en normal computer bliver kølet, så du får en bedre forståelse af hvordan det foregår, og du derved kan vælge den rigtige løsning for dig.
Hvis du allerede har forståelsen af hvordan luftkøling virker, så hop videre til afsnittet ”Fremtidens køling – Vandkøling”.

Standard køling – Luftkøling

I en standard computer bruger man en køleprofil som normalt er lavet af aluminium eller kobber som sammen med en blæser/ventilator blæser luft igennem den for at køle varmekilden.
Profilerne kan komme i mange forskellige designs og størrelser til CPU (Processor), GPU (Grafikkort), NB (Chipset) mv.

Luftkøling er den mest udbredte form for køling i dag, da den er billigere end vandkøling og tilfredsstiller de flestes behov for køling og et acceptabelt støjniveau.
Men her de sidste par år er computerens varmeudvikling steget meget kraftigt, og det har sendt den traditionelle luftkøling på overarbejde.
Deres kølingskapacitet er ved at have nået deres maksimale, og er en af producenternes eneste måder at forhøje deres køleevne er ved at øge omdrejningstallet for blæseren på profilen.

I en normal computer har du ikke kun én profil med tilhørende blæser til at køle alle delene. Der er som hovedregel altid en til din processor og grafikkortet, og for det meste også chipsettet. Yderligere er der 1 eller 2 blæsere i din strømforsyning og 1-3 kabinetblæsere til at sørge for der kommer kold luft ind i kabinettet.

Dvs. i en normal computer kan du have 4-8 blæsere som alle snurrer for fulde omdrejninger for at holde alle delene i din computer på en hensigtsmæssig temperatur.
Hvor mange blæsere har du i din computer?

Fremtidens køling – Vandkøling

Som det ligger i ordet ”vandkøling”, så bruger man vand til at køle computeren ned. Den helt store fordel ved vand kontra luft er, at vand har en varme optagelses- og afgivelsesevne som er 30 gange bedre end luft, så det er simpelthen mange gange mere effektivt.
Dette betyder også, at du kan have væsentligt færre blæsere i din computer, og stadigvæk få lavere temperaturer.
Så i forhold til luftkøling er der mange grader at vinde ved vandkøling samtidigt med en støjsvagt computer!

Et normalt vandkølingssystem består af følgende dele:

Del: Funktion:
Kølehoved(er) Optager varmen fra varmekilden og overfører det til vandet
Pumpe Cirkulerer vandet rundt
Radiator Afgiver varmen fra vandet til luften
Blæser Blæser luft igennem radiatoren og øger dens ydelse
Reservoir Gør påfyldning og tømning af systemet nemmere
Slange Forbinder delene i systemet
Fittings Monteres i delene og gør montage af slangen muligt
Væske Transporterer varmen

 

Det kunne være forbundet som i illustration 2 nedenfor.

Simpelt vandkølings loop

Illlustration 2. Et normalt vandkølginssystem som er serieforbundet.
Kilde: EK Water Blocks

De 2 vigtigste dele i et vandkølingssystem

For at opnå det bedste resultat i et vandkølingssystem, så er der 2 vitale dele. Dette er kølehovederne og radiatoren, da disse er delene som optager og afgiver varmen fra systemet, og derfor er grundlæggende for at opnå det bedste resultat.
Hermed ikke sagt, at pumpe, slange, reservoir, fittings osv. ikke også er vigtige, men hvis du vil prioritere dine penge, så er det ikke dem hvor du får mest “valuta for pengene”.

Kølehoveder

Kølehovedet er en af de to mest vitale dele i et vandkølingssystem. Du monterer det ovenpå varmekilden, hvor vandet ledes igennem hovedet og optager varmen. De er normalt udført i kobber, da det giver den bedste pris/ydelse faktor og er nemt at arbejde med.
Disse kan fås til næsten alle dele i ens computer så som:
CPU (Processor), GPU (Grafikkort), NB (Chipset), VGA RAM (grafikkorts RAM), HDD (harddisk), Vreg (voltregulatorer/mosfet) , RAM (Ram moduler) mv.

EK Supremacy kølehoved monteret

Illustration 3. EK Supremacy CPU hoved monteret på CPU (Processor) på bundkortet.

Det vigtigste ved et kølehoved er dets indre design, da det er her vandet er i kontakt med bunden hvor varmen kommer fra. Det kan laves på utallige måder og der er ikke nogle som er rigtige eller forkerte. Der er selvfølgelig nogle som er bevist bedre end andre.

Det vigtigste er at kølehovedet skaber meget turbulens i vandet, da vandet optager varme bedre på den måde og så skal det ikke have for meget modstand.
Hvis et kølehoved er for restriktiv (har for stor modstand), så begrænser det ydelsen på de andre kølehoveder i systemet.

Pris og kvalitet hænger også sammen når man køber vandkøling, og så som hovedregl yder de dyreste hoveder også bedst. De normalt er mere kompliceret i konstruktionen og produktionsomkostninger er derfor højere.
Og jo bedre ydelse, jo færre omdrejninger kan du have dine blæsere til at snurre for at opnå det mest optimale resultat.

Radiatorer

En radiator kan i manges øre lyde som noget underligt at bruge i et kølingssystem, fordi en radiator i hverdagen er noget som opvarmer vores omgivelser. Her har ”radiator” bare fået en forkert betydning, fordi ordet ”radiator” betyder varmeveksler, hvilket er en genstand som optager eller afgiver varme til dens omgivelser.
I hjemmet bliver der ført varmt vand ind i radiatoren, hvor varmen bliver overført til luften og gør dine omgivelser varmere.
I et vandkølingssystem gør radiatoren præcis det samme, men hvor kølingen af vandet er i fokus. Vandet, som er blevet varmet op af dine varmekilder, bliver ledt ind i radiatoren, hvor radiatoren overfører varmen til luften og på den måde afkøler vandet.

Radiatoren er meget vigtigt i et vandkølingssystem fordi det er der hvor varmen bliver ledt ud af systemet. Hvis du ikke kan komme effektivt af med varmen, så nytter det ikke noget du har det bedste kølehoved til at overføre varmen til vandet.
Derfor er radiatoren en vital del, hvis du vil opnå de bedste resultater med minimal indsats.

Vandkølingsradiatorer kommer i flere forskellige størrelser, nedenfor ses nogle af de mest brugte radiator størrelser:

Blæserdimension og antal / total blæserdimension / navn i dagligtale

1x120mm / 120mm / Single
2x120mm / 240mm / Dual
3x120mm / 360mm / Tripple
4x120mm / 480mm / Quad

Kært barn har mange navne og der er flere måder at opgøre størrelsen på en radiator, så der er ikke kun en rigtig betegnelse for hver radiatorstørrelse.

EK vandkølingsradiatorer

Illustration 4. EK vandkølingsradiatorer, som køler vandet ned ved at overføre varmen til luften.
Fra venstre: 480mm/Quad, 360mm/Tripple, 240mm/Dual og 120mm/Single.

En radiators ydelse/køleevne er meget tæt forbundet med dens størrelse, da dens køleareal har meget at sige om hvordan den yder.
Derfor er en hovedregl, jo større radiator jo bedre køleevne.

Vand og elektronik, en smart blanding?

Vandkøling er ikke farligere end man selv gør det til. Hvis man tager sine forholdsregler og tænker sig om, så er det ikke mere risikabelt end meget andet. Det kræver dog lidt kendskab til hvordan en computer og et vandkølingssystem hænger sammen.

Hvis du kan samle en computer og bruger din sunde fornuft, så er du et meget langt stykke.

Yderligere findes der ikke-elektriskledende væsker til brug i vandkølingssystemer, så hvis uheldet er ude kan de redde dit hardware. Dog er disse normalt forhåndsvist dyre, men kunne blive en god investering hvis noget gik galt.

Skal jeg have vandkøling?

Nu er vi kommet til slutningen på vores lille ”Hvorfor vandkøling?” guide og vi håber du er blevet lidt klogere på hvad vandkøling er og hvad det kan gøre for dig og din computer.

Om du skal have vandkøling er jo en personlig vurdering, men hvad end du vælger så er vi altid klar til at besvare alle dine spørgsmål og give dig rådgivning, så du finder den løsning der passer bedst til dine behov.

Og husk, der findes ingen dumme spørgsmål! Vi har jo også været nybegyndere en gang : )

 

NB:
Alt brug af vandkølingsudstyr sker på eget ansvar. CoolerKit LAB kan ikke holdes ansvarlig for nogen skade forvoldt på tredjeparts ejendom ved produktfejl eller fejlmontering.

Hvorfor vandkøle din computer?, 4.2 out of 5 based on 24 ratings
Fik du den hjælp du havde brug for?
VN:F [1.9.20_1166]
24 stemmer afgivet
Sidst opdateret den

Kommentarer og forslag